Dan Nezavisnosti BiH 2025. godine

Dan Nezavisnosti BiH 2025

Dan nezavisnosti BiH - Bosne i Hercegovine

U Federaciji Bosna i Hercegovne:
Datum: 1. mart 2025.
Značaj: Obilježava referendum održan 29. februara i 1 marta 1992. godine, gdje je 99% glasača izabralo nezavisnost od Jugoslavije.
Status: Službeni BiH praznik, smatra se neradnim danom.
Detaljnije Neradni dani u BiH 2025 sve o praznicima i neradnima danima.
U Republici Srpskoj službeno ne priznat.

Dan Nezavisnosti BiH 2025 Mart
Dan Nezavisnosti BiH 2025 Mart

Bosna i Hercegovina u Subotu 1. marta 2025. godine obilježava poseban dan 33. godišnjicu Dana nezavisnosti. Ovaj datum simbolizira slobodu, hrabrost i nadu za bolju budućnost.

Putovanje kroz historiju

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nas vraća u 1992. godinu, kada se narod BiH izjasnio za nezavisnost, okončavši razdoblje Jugoslavije. Obilježava referendum održan 29. februara i 1 marta 1992. godine, gdje je 99% glasača izabralo nezavisnost od Jugoslavije.

Kako se slavi Dan nezavisnosti 2025?

Službeni praznik: U Federaciji BiH, 1. mart je neradni dan. U Republici Srpskoj se ne slavi kao državni praznik.
Svečanosti: Odvijaju se na državnom, kantonalnom i lokalnom nivou u Federaciji BiH. Uključuju podizanje zastave, intoniranje himne, svečane govore, kulturne programe, parade.
Tradicije: Građani nose nacionalne boje, organiziraju se kulturne manifestacije i izložbe.

Što ovaj dan znači u 2025?

Sjećanje: Dan je posvećen herojstvu onih koji su se borili za slobodu, ali i sjećanju na žrtve rata i patnju koju je BiH prošla.
Nada: Prilika je da se izrazi nada i optimizam za bolju budućnost, mir i prosperitet za sve narode BiH, iako je 2025. godina još uvijek puna izazova.
Jedinstvo: Povod je za promociju zajedništva i pomirenja, premostivši etničke i političke podjele, što je krucialno za napredak BiH u 2025.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Dan Nezavisnosti BiH 2025. godine posjetite kategoriju Državni Praznici.

Možda vas zanima:

Go up