Kad je Ramazanski Bajram

Ramazanski Bajram 2024 2025 2026 Kad je Ramazan 2024 2025 Ramadan Bajram, Bajram 2024, Prvi Dan Ramazana 2024, Mubarek Dani i Noci 2024, Mjesec Datum, Eid al-Fitr 2024 2025

Ramazanski Bajram, poznat i kao Eid al-Fitr, je islamski praznik koji označava kraj mjeseca Ramazana, mjeseca posta. To je vrijeme radosti i zahvanosti, kada se muslimani širom svijeta okupljaju kako bi proslavili zajedništvo i duhovnu obnovu.

Kad je Ramazanski Bajram 2025. godine?

Ramazanski Bajram prvi dan u 2025. godini je u Nedelju 30. mart.

Ramazanski Bajram se čestita riječima " Bajram šerif mubarek olsun " što prevedeno znači " Neka ti je plemeniti Bajram blagoslovljen ". Odgovara se: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom). U BiH se često čestita sa Bajram barećula.

GodinaRamazanRamazanski Bajram
2024
11.03.
10.04.
2025
01.03
30.03.
2026
18.02.
20.03.
2027
08.02.
09.03.

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva Bajrama – Ramazanski i Kurban Bajram.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana jest i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom svih dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i ostalih užitaka, od zore pa do zalaska Sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec ševval i prva tri dana slavi se Ramazanski bajram. Njime se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kad post nije dozvoljen.

Ramazan je uvijek na isti datum u islamskom kalendaru, dok datum na gregorijanskom kalendaru varira. Budući da je gregorijanski kalendar solarni a Islamski kalendar je lunarni. Datumi Ramazana također mogu varirati od zemlje do zemlje, ovisno o tome je li Mjesec viđen ili ne.

Kako se čestita Bajram u drugim državama

 Način čestitanje Bajrama stvar je kulturološke tradicije, a ne religijske obaveze. “Eid Mubarak” najčešće se koristi u engleskom govornom području i u prevodu doslovno znači “sretna ili blagoslovljena proslava”, gdje se proslava odnosi isključivo na Bajram. Južna Azija specifična je po tome što se nakon čestitanja Bajrama sa “Salat al Eid”, ljudi grle tri puta. U Turskoj se Bajram čestita “Bayramınız kutlu olsun” ili jednostavno “Iyi Bajramlar”, što također znači “blagoslovljen praznik”.

U regijama Afganistana i Pakistana govori se “Akhtar de nekmregha sha”, dok i drugi korisnici arapskog jezika prilikom čestitanja izgovaraju “kul'am wantum bikhair”. Muslimani iz Malezije, Bruneja i Singapura koriste se frazom “Selamat Hari Raya” ili “Selam Aidil Fitri”. Muslimani u Somaliji Bajram će čestitati sa “Ciid wanaagsan”, dok Albanci izgovaraju “Gëzuar Bajramin”.

Sljedbenici poslanika Muhameda često su koristili izraz “Taqabbalallâhu minnâ wa minkum”. To je molba Bogu da prihvati njihovu žrtvu.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Kad je Ramazanski Bajram posjetite kategoriju Vjerski Praznici.

Možda vas zanima:

Go up