Božić 2023 2024

Bozic 2023

25. 12. 2023.  (Ponedeljak)

Božić 2024

25. 12. 2024.  (Srijeda)

Uskrs 2023 | Tijelovo 2023

Katolički Kalendar 2023 | Pepelnica ili Čista srijeda 2023

Adventski vijenac i svijeće - Došašće

Službeno počinje četiri tjedna prije Božića, advent označava početak blagdana. Tradicionalno se pravi (ili kupuje) vijenac od zimzelenih grana ili slame na čijem vrhu stoje četiri svijeće. Svake iduće nedjelje tijekom prosinca obitelji pale po jednu svijeću, tradicionalno za vrijeme nedjeljnog ručka. Vijenac simbolizira vječnost, dok svijeće predstavljaju različite emocije. “Prva svijeća pali se za nadu, druga simbolizira mir, treća predstavlja radost, a posljednja predstavlja ljubav”. Budući da vjera ima veliku ulogu u životu Hrvata, ovo [adventsko] razdoblje posebno je važno. Održavaju se ranojutarnje mise i svečano pjevaju molitve. Općenito, ljudi puno više vremena provode s obitelji i bliskim prijateljima.

Sveti Nikola - 6. prosinac 2023

Sveti Nikola tradicionalni je početak božićnog darivanja. Večer prije djeca su tradicionalno čistila i laštila svoje čizmice te ih ostavljala na prozoru vani, očekujući dolazak svetog Nikole i ostavljajući im slatkiše u čizmice. No, samo su dobra djeca dobila slatkiše, a oni manje dobrog ponašanja dobili su nešto drugo – štapiće od malog pomoćnika Krampusa!

Žito i darovi na dan Svete Lucije: 13. prosinca 2023 - Sveta Lucija

Umjesto samog Božića, tradicionalno je 13. prosinca djeca dobivala darove koje je uručila Sveta Lucija (iako danas mnoga djeca darove dobivaju na Svetu Luciju, Nikolu i Božić!). Na ovaj dan se sije i pšenica kao simbol života. To datira iz vremena kada je poljoprivreda bila glavna gospodarska aktivnost. Vjerovanje je da što više raste pšenica, to će godina biti uspješnija. “U nekim dijelovima Hrvatske svaki se dan do Božića slavi pšenica. Vjeruje se da će vrijeme svakog mjeseca u nadolazećoj godini odražavati vrijeme svakog dana u razdoblju od Svete Lucije do Božića”.

Badnjak - 24. prosinca 2023

Obilježavajući kraj došašća, Badnjak je posebno vrijeme kada se tradicionalno okupljaju obitelji u posljednjim pripremama za Božić. Postavljaju se i kite božićna drvca, peku se kolači, a božićno žito s Lucije veže šarenom vrpcom. “Boje vrpce – crvena, bijela i plava – predstavljaju boje hrvatske državne zastave”. “U davna vremena kladu je tradicionalno palio i polijevao vinom otac kuće. Vjeruje se da cjepanica, hrvatski badnjak, treba gorjeti sve do Božića kao simbol svjetla u noći Kristova rođenja”. Navečer Hrvati posjećuju mjesne crkve, idu na polnoćku i pozdravljaju jedni druge sa Sretan Božić.

Božić - 25. prosinca 2023

Božić je vjerski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista.

Božić se slavi 25. 12. po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić  se slavi 7. 1.

U Hrvatskoj se Božić slavi na sličan način kao iu drugim zemljama istočne Europe. Po buđenju se razmjenjuju darovi, nakon čega se poslužuje obiteljski doručak. Mnoge će obitelji prisustvovati božićnoj misi u mjesnoj crkvi. “Za razliku od blagdanskog viška proteklih dana, Božić se provodi opušteno. Tradicionalno, to je obiteljski dan koji se vrti oko hrane i druženja s voljenima” Chvala.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Božić 2023 2024 posjetite kategoriju Vjerski Praznici.

Go up

Ova web stranica koristi \"kolacice\" za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Pročitaj više