Blagdan Duha Svetoga - Duhovi

Duhovi 2024

19. 05. 2024. (Nedjelja)

Duhovi se najčešće koristi za označavanje blagdana Duha Svetoga. Ovaj blagdan se slavi u cijeloj Hrvatskoj i u hrvatskom katoličkom kalendaru. Duhovi, ili blagdan Duha Svetoga, pada 50 dana nakon Uskrsa, točno sedam tjedana nakon Uskrsnog ponedjeljka.

Kada je USKRS | Kada je Tijelovo

Kada je nedjelja Duhova u budućim godinama?

DATUM

DAN

Balgdan

23. 05. 2021.

Nedelja

Duhovi

05. 06. 2022.

Nedelja

Duhovi

28. 05. 2023.

Nedelja

Duhovi

19. 05. 2024.

Nedelja

Duhovi

08. 06. 2025.

Nedelja

Duhovi

24. 05. 2026.

Nedelja

Duhovi

16. 05. 2027.

Nedelja

Duhovi

04. 06. 2028.

Nedelja

Duhovi

20. 05. 2029.

Nedelja

Duhovi

09. 06. 2030.

Nedelja

Duhovi

Obično se slavi u svibnju ili lipnju, ovisno o kalendaru kada se slavi USKRS. Tog dana se obilježava silazak Svetog Duha na apostole i prve vjernike, što se dogodilo prema biblijskom izvještaju u Jeruzalemu.

Blagdan Duha Svetoga ima veliko značenje u hrvatskom katoličkom vjerskom životu. Vjernici se okupljaju u crkvama kako bi sudjelovali u misama, molitvama i liturgijskim obredima. Svećenici često propovijedaju o ulozi Duha Svetoga u vjeri i životu vjernika.

Ovaj blagdan simbolizira prisutnost Svetog Duha u životima vjernika i ističe važnost darova Duha Svetoga, kao što su mudrost, razumijevanje, znanje, jakost, pobožnost i strah Božji. Vjernici mole za primanje i obnovu tih darova kako bi mogli živjeti kršćanskim vrijednostima i svjedočiti vjeru u svakodnevnom životu.

Blagdan Duhovi je važan trenutak u kršćanskoj liturgijskoj godini, kada se slavi i odaje počast Duhu Svetom te se vjernici podsjećaju na važnost Duha Svetoga u njihovom vjerskom životu.

Duhovi se slave diljem svijeta u kršćanskim zajednicama. Zajednički obroci: Blagdan Duhova često se obilježava zajedničkim obrocima ili proslavama. Običaj je da se obitelji, prijatelji i zajednice okupe kako bi zajedno jeli, družili se i slavili ovaj blagdan.

Ove tradicije mogu se razlikovati ovisno o kulturi, regiji i lokalnim običajima. Svaka zajednica ima svoje posebnosti u obilježavanju blagdana Duha Svetoga, ali zajedničko im je slavljenje silaska Duha Svetoga i molitva za njegove darove.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Blagdan Duha Svetoga - Duhovi posjetite kategoriju Vjerski Praznici.

Možda vas zanima:

Go up