Uskrs 2022 Katolički DATUM

Katolički Uskrs 2022. godini obilježava se u Nedjelju 17. Aprila (Travnja) 17/4/2022.

Uskrs koji se naziva i nedjeljom uskrsnuća ili Uskrs, jedan je od najvažnijih dana u kršćanskoj vjeri u spomen uskrsnuća Isusa Krista od mrtvih prema Novom zavjetu. Uskrsno trodnevlje ili Uskrsno trodnevlje počinje navečer Velikog četvrtka posljednjom večerom koja se nastavlja do Velikog petka i raspeća i ukopa Isusa Krista na Veliku subotu i završava molitvama navečer na Uskrsnu nedjelju. Dan je početak vazmenog vremena i završetak korizme (40 dana posta i molitve počevši od Pepelnice i završava na Veliku subotu) i Velikog tjedna koji je započeo na Cvjetnicu i traje 7 dana do Velike subote.

Uskrsni datum

Dan Uskrsa pada na nedjelju prema lunisolarnom (sunčevom i mjesečevom) kalendaru, a ne na fiksni datum u gregorijanskom ili julijanskom kalendaru.

Uskrsni datum svake godine određen je tako da pada u nedjelju nakon punog mjeseca nakon 21. ožujka za zapadne kršćane koji koriste gregorijanski kalendar (moderni kalendar). Tako će Uskrs svake godine pasti između 22. ožujka i uključujući 25. travnja. Za istočne kršćane koji koriste julijanski kalendar (trenutačno teče 13 dana iza gregorijanskog kalendara) imaju sličan način određivanja Uskrsa na temelju prvog punog mjeseca nakon 3. travnja, tako da će Uskrs pasti negdje između 4. travnja i 8. svibnja svake godine.

Godine 325. na Nicejskom saboru pokušali su dati smjernice koje danas koristimo za određivanje datuma Uskrsa. Smislili su ova pravila: a) Uskrs se mora slaviti u cijelom svijetu u nedjelju, b) ova nedjelja mora slijediti četrnaesti dan vazmenog mjeseca, c) i da se taj mjesec smatra pashalnim mjesecom čiji je slijedio četrnaesti dan proljetni ekvinocij, d) i konačno da treba donijeti neku odredbu kako bi vjerodostojan autoritet (poput Aleksandrijske crkve u to vrijeme) odredio na temelju ovih gornjih pravila datum Uskrsa svake godine za svijet.

Vaskrs 2022 Pravoslavni

Kalendar Katoličkog i Pravoslavnog Uskrsa 2022 2023 2024

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Uskrs 2022 Katolički DATUM posjetite kategoriju Državni Praznici.

Možda vas zanima:

Go up