Majčin Dan 2024 Datum

Majčin Dan, Kad je Majcin Dan 2024, Majcin Dan Hrvatska 2024, Dan Majki

Majčin Dan 2024 godine slavi se / obilježava u Nedjelju, 12.05.2024. → Praznici Hrvatska 2024

Druga nedjelja u svibnju je tradicionalno posvećena majkama -  ali ne svugdje.  Ovaj dan se slavi u Njemačkoj i u mnogim drugim zemljama, ali zapravo u svijetu vlada prava zbrka, kojeg dana bi se trebalo sjetiti svoje mame.

Majčin dan kroz historiju manifestovan je u različitim oblicima u mnogim zemljama širom svijeta, ali je status praznika prvi put stekao u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas se slavi u više od pedeset zemalja svijeta.

Tako je Majčin dan Norvežanima druga nedjelja u veljači, Argentincima druga nedjelja u listopadu, a na primjer Francuzima je to posljednja nedjelja u svibnju. Ali ako su to istovremeno i Duhovi, onda se to premješta na prvu nedjelju u lipnju.

Još veću zbrku stvara socijalistički Dana žena 8. Mart koji se slavi u čitavom nizu zemalja, dok se u Kostarici Majčin dan slavi na Veliku Gospu - kao i u gradu Antwerpenu. Ali samo u tom gradu: u ostatku Belgije se Majčin dan slavi upravo ove, druge nedjelje u svibnju.

Spomen na Annu Marie Jarvis, koja je 12. svibnja 1907. godine u Graftonu, nakon druge godisnjice smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting. U crkvi je zenama dijelila 500 bijelih karanfila kojima je zeljela pokazati svoju ljubav prema preminuloj majci.

Inicirala je osnivanje sluzbenog praznika u cast majki, pisala je pisma politicarima, gospodarstvenicima, svecenicima i zenskim udrugama, a 1909. godine, majke su u 45 drzava SAD-a slavile majcin dan.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Majčin Dan 2024 Datum posjetite kategoriju Hrvatska.

Možda vas zanima:

Go up