Uskrs 2024 | Kako se određuje datum Uskrsa?

Uskrs 2024.

Uskrs 2024 slavit će se u Nedjelju, 31.03.2024.

Pripreme za Uskrs 2024

Pripreme za Uskrs počinju mnogo prije samog praznika. Post koji prethodi Uskrsu poznat kao Korizma počinje Pepelnicom koja u 2024 godini pada 14. Veljača / Februar Srijeda i Traje do 28. Ožujak/ Mart Četvrtak.

Najvažniji kršćanski praznik Uskrs je “pokretni praznik”. Zašto se datum Uskrsa mijenja svake godine? 

Datumi Uskrsa

Kada je ?DatumDan
Uskrs 202309.04.2023Nedjelja
Uskrs 202431.03.2024Nedjelja
Uskrs 202520.04.2025Nedjelja
Uskrs 202605.04.2026Nedjelja
28.03.2027Nedjelja
Uskrs 202816.04.2028Nedjelja
Uskrs 202901.04.2029Nedjelja
Uskrs 203021.04.2030Nedjelja

Koji su najčešći i najrjeđi datumi Uskrsa? Kako se određuje datum? Odakle dolazi riječ "Uskrs"? Zašto je Uskrs uvijek Nedeljom? Pronađite odgovore na ova pitanja daljnjem tekstu.

Je li Uskrs uvijek u martu ili aprilu ?

Uskrs je “pokretni praznik” pa se ne događa na isti datum iz godine u godinu. U gregorijanskom kalendaru uvijek se slavi u nedjelju između 22. ožujka / mart i 25. travnja / april.

Koji je najčešći datum Uskrsa ?

U razdoblju od 500 godina (od 1600. do 2099. godine ), slučajno će se Uskrs najčešće slaviti ili 31. marta ili 16. aprila.

Koji je najneobičniji datum Uskrsa?

Prema višegodišnjim prosjecima, najneobičniji datum Uskrsa je 22. marta . Drugo mjesto ide 24. april, a treće mjesto 23. mart. 

Kako se određuje datum Uskrsa?

Uskrsna nedjelja uvijek nastupa prve nedjelje nakon vazmenog punog mjeseca . Što je Uskrsni pun Mjesec? Ovo je konkretno prva nedjelja nakon punog Mjeseca koja se javlja na ili nakon ožujskog ili proljetnog ekvinocija . 

Dok je Božić vezan za solarni kalendar (i blizu zimskog solsticija), Uskrs se temelji na lunarnim ciklusima židovskog kalendara. U kršćanskoj religiji, Posljednja večera (posljednji obrok koji je Isus podijelio sa svojim apostolima prije svog raspeća) bila je pashalna gozba. Budući da se Uskrs temelji na lunarnom mjesecu (koji ima 29,5 dana), datum Uskrsa može varirati.

Imajte na umu da je datum proljetnog ekvinocija koji kršćanska crkva uvijek koristi 21. ožujka / marta kako bi se stvari pojednostavile. Zapravo, astronomski datum ekvinocija može se pomaknuti za koji dan. U 2024. godini astronomski datum ekvinocija je utorak, 19. marta. Dakle, često ćete vidjeti da se to naziva "crkveni" ekvinocij (tj. datum koji koristi Crkva).

Šta je zlatni broj?

Zlatni broj se tradicionalno koristi u izračunima za određivanje datuma Uskrsa.

Zlatni broj je vrijednost koja se koristi za prikaz datuma mladog mjeseca za svaku godinu, nakon ciklusa od 19 godina.

Mjesec ponavlja datume svojih mijena otprilike svakih 19 godina (Metonov ciklus), a Zlatni broj predstavlja godinu u tom ciklusu. Godina ciklusa tada se može koristiti za određivanje datuma Uskrsa.

Zašto je Uskrs uvijek nedjeljom?

Jedna stvar u vezi Uskrsa se ne mijenja: činjenica da je nedjelja. To je zato što je blagdan strukturiran oko Isusove smrti i uskrsnuća. Prema kršćanskoj dogmi, Isus je umro na dan koji danas nazivamo Veliki petak i ustao je od mrtvih nekoliko dana kasnije, u nedjelju, prije nego što je uzašao na nebo.

Ali... koja nedjelja? Tu stvari postaju zeznute i zašto se uvijek pitamo, koji je dan Uskrs ove godine? Svi ovi događaji dogodili su se prije otprilike 2000 godina, a nemamo točan datum. Mi, međutim, imamo opći vremenski okvir, a to je židovski praznik Pashe.

Odakle dolazi riječ "Uskrs"?

Uskrs, koji se također naziva Uskrs ili Nedjelja Uskrsnuća , je svetkovina i praznik koji slavi Isusovo uskrsnuće od mrtvih.

Dakle, odakle dolazi riječ "Uskrs"? Točno podrijetlo riječi "Uskrs" nije jasno. Nije tako jednostavno kao reći da ima religijsko ili pogansko podrijetlo.

Neki povjesničari sugeriraju da dolazi od fraze hebdomada alba , latinske za "bijeli tjedan", koja se koristi za opisivanje bijele odjeće koju su novi kršćani nosili kad su se krstili tijekom Velikog tjedna. U staronjemačkom je riječ postala esostarum i, na kraju, Uskrs.

Časni Beda, anglosaksonski povjesničar iz sedmog stoljeća poznat i kao Sveti Beda, piše da riječ Uskrs dolazi od anglosaksonske božice zore plodnosti Eostre , također božice zore, koja potječe iz današnje Skandinavije. S vremenom su rani kršćani počeli nazivati ​​blagdan Uskrsnuća po imenu mjeseca u kojem se slavio — Eosturmonath (ono što danas zovemo april).

Alternativno, Uskrs  može potjecati od stare njemačke riječi za "istok", koja je pak izvedena iz latinske riječi za "zoru". U prošlosti je riječ uskrs  mogla značiti "okrenuti se prema istoku" ili "ustati" i nije nužno imala nikakvo implicirano vjersko značenje. (Napomena: Nijemci su izmislili “uskršnjeg zeca” koji je posjećivao domove “dobre” djece, slično kao što su izmislili Djeda Mraza.)

Suština je da nitko doista ne zna etimološko podrijetlo riječi "Uskrs". To je jedna od najstarijih staroengleskih riječi.

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje

Isus je svečano ušao u Jeruzalem pozdravljan od onih koji su iščekivali Boga, da bi po ljudskoj osudi prinio Ocu žrtvu za grijehe svih ljudi.

Veliki četvrtak

Isus je imao svoju posljednju večeru - Pashu. Svojim je Apostolima oprao noge i time im želio pokazati da ljubav nema ni mjere ni granica. Od toga dana imamo ono najbitinije u svojoj vjeri i kršćanskom životu. Euharistiju - Sv. Misu, Pričest. Za te večere ustanovljen je i sakramenat Sv. Reda. Taj dan je ujedno i Svjetski dan karitativne ljubavi.

Veliki petak

Isus prolazi svoj križni put od osude do smrti na Kalvariji i prinosi Ocu najsavršeniju žrtvu. Svoju ljubav prema Isusovoj žrtvi pokažimo klanjajući se križu "na kojem je Spas svijeta visio" te molimo s Crkvom za čitav svijet. (Taj je dan zapovijedani post i nemrs)

Velika subota

Crkva bdije uz Isusov grob i čeka zoru uskrsnuća.

Uskrs

Najvažniji blagdan u životu svakog kršćanina u kojem se slavi pobjeda života nad smrću, dobra nad zlom, svijetla nad tamom, milosrđa nad grijehom. Blagdan je to novog života Isusa Krista, ali i svakog vjernika. Zato radosno slavimo ne samo blagdan Uskrsa, već i svaku nedjelju koja je također proslava Isusova uskrsnuća.

Uskrsni ponedjeljak

Uskrsni ponedjeljak je dan kada se u crkvama spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika. Naime, nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha.

Priprema za proslavu Uskrsa

Same pripreme za slavlje Uskrsa počinju Čistom srijedom ili Pepelnicom, kojom započinje i četrdesetodnevno razdoblje zvano korizma. Za one koji još nisu kršteni to je vrijeme pripreme, a kršteni se u korizmi prisjećaju svog krštenja. Osim toga, kršćane se poziva na pokoru kroz molitvu, post i dobra djela.

Korizma završava Velikim četvrtkom, koji uz Veliki petak i Veliku subotu čini Vazmeno trodnevlje. Na Veliki petak, dan Kristove muke i smrti, utihnu orgulje i crkvena zvona, nema misnog slavlja i vjernici se u crkvi okupljaju u tišini, a za katolike je zapovijedan post i nemrs.

Simbolika Uskrsa

Isus Krist, sin Božji, mučen je i razapet na križ, na kojemu je umro na Veliki petak. Svojom smrću oslobodio je čovječanstvo od grijeha, a trećeg dana uskrsnuo je iz mrtvih i taj dan, na kojemu se temelji kršćanska vjera, nazivamo Uskrs.

U noći između Velike subote i Uskrsa održava se u crkvama uskrsno ili vazmeno bdijenje, na kojemu se slavi za Rimokatoličku crkvu najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njome počinje uskrsno vrijeme. Liturgija započinje paljenjem uskrsne svijeće, koju svećenici unose u zamračenu crkvu te se njen plamen prenosi na svijeće vjernika, a vatra simbolizira novi život i uskrsnuće. Tijekom mise se pali i uskrsna vatra na uskrsnoj svijeći.

Nekoć je Uskrs bio smatran savršenim trenutkom krštenja, stoga se na toj misi novi članovi pridružuju Crkvi, a stari članovi obnavljaju zavjete. U posljednje vrijeme za one koji ne mogu ili im je teško ustati na ranu jutarnju misu obavi se blagoslov hrane i na večernjoj subotnjoj misi.

Na sam Uskrs vjernici na jutarnju misu donose košare s hranom koja se blagoslovi tijekom bogoslužja. Slavi se Kristovo uskrsnuće pa se pjevaju veselije i svečanije pjesme, a treća od pet crkvenih zapovijedi nalaže vjernicima da se barem jednom godišnje ispovjede i o Uskrsu pričeste.

U košari s hranom, koju će vjernici blagovati za uskrsni doručak, nalaze se kuhana šunka i drugi suhomesnati proizvodi, kruh, mladi luk ili rotkvice, a neizostavni dio svake uskrsne košare su šarena uskrsna jaja koja se ukrašavaju na Veliku subotu.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Uskrs 2024 | Kako se određuje datum Uskrsa? posjetite kategoriju Uskrs.

Možda vas zanima:

Go up