Kada je Majcin Dan 2022

Kada je Majcin Dan 2022 ?

Majčin dan pada svake druge nedjelje u svibnju / maj.

Majčin dan dolazi :   08.05.2022.  Godine.

Druga nedjelja u svibnju je tradicionalno posvećena majkama -  ali ne svugdje.  Ovaj dan se slavi u Njemačkoj i u mnogim drugim zemljama, ali zapravo u svijetu vlada prava zbrka, kojeg dana bi se trebalo sjetiti svoje mame.

Majčin dan kroz historiju manifestovan je u različitim oblicima u mnogim zemljama širom svijeta, ali je status praznika prvi put stekao u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas se slavi u više od pedeset zemalja svijeta.

Tako je Majčin dan Norvežanima druga nedjelja u veljači, Argentincima druga nedjelja u listopadu, a na primjer Francuzima je to posljednja nedjelja u svibnju. Ali ako su to istovremeno i Duhovi, onda se to premješta na prvu nedjelju u lipnju.

Još veću zbrku stvara socijalistički Dana žena 8. Mart koji se slavi u čitavom nizu zemalja, dok se u Kostarici Majčin dan slavi na Veliku Gospu - kao i u gradu Antwerpenu. Ali samo u tom gradu: u ostatku Belgije se Majčin dan slavi upravo ove, druge nedjelje u svibnju.

Spomen na Annu Marie Jarvis, koja je 12. svibnja 1907. godine u Graftonu, nakon druge godisnjice smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting. U crkvi je zenama dijelila 500 bijelih karanfila kojima je zeljela pokazati svoju ljubav prema preminuloj majci.

Inicirala je osnivanje sluzbenog praznika u cast majki, pisala je pisma politicarima, gospodarstvenicima, svecenicima i zenskim udrugama, a 1909. godine, majke su u 45 drzava SAD-a slavile majcin dan.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Kada je Majcin Dan 2022 posjetite kategoriju Feiertage Deutschland.

Go up

Ova web stranica koristi \"kolacice\" za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Pročitaj više